Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu

13 października 2016, 10:25

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.



Nadciśnienie chroni najstarszych z najstarszych przed demencją?

17 stycznia 2017, 12:18

Wystąpienie nadciśnienia na późniejszych etapach życia wiąże się z niższym ryzykiem demencji po dziewięćdziesiątce.


Baterie słoneczne

Szybki rozwój energetyki słonecznej

14 kwietnia 2017, 10:58

W roku 2000 na całym świecie zainstalowane były panele słoneczne o łącznej mocy około 4 GW i wydawało się, że energetyka słoneczna raczej nie ma przed sobą przyszłości. Jeszcze w 2002 roku Międzynarodowa Agencja Energii przewidywała, że do roku 2020 zainstalowana globalnie moc energetyki słonecznej wyniesie około 10 GW, a jej udział w światowej produkcji energii będzie praktycznie niezauważalny.


Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia

21 lipca 2017, 11:11

Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.


Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności

25 października 2017, 11:16

W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.


Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi

8 lutego 2018, 11:32

Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.


Gorzka czekolada: i na odporność, i na pamięć

25 kwietnia 2018, 11:25

Gorzka czekolada (zawierająca minimum 70% kakao) obniża poziom stresu i stanu zapalnego. Poprawia też nastrój, pamięć oraz odporność.


Wyciąg z południowoamerykańskich owoców zapobiega otyłości u myszy

31 sierpnia 2018, 11:23

Ekstrakt z owoców camu camu (Myrciaria dubia), rośliny z Amazonii, zapobiega otyłości u myszy karmionych paszą bogatą w węglowodany i tłuszcze.


USG mięśnia naramiennego pokaże, kto ma cukrzycę

20 listopada 2018, 12:04

Wiele wskazuje na to, że badacze ze Szpitala Henry'ego Forda zidentyfikowali nowy wskaźnik cukrzycy typu 2. Zauważyli, że na usg. mięsień naramienny cukrzyków wydaje się o wiele jaśniejszy od swojego odpowiednika u otyłych mężczyzn bez cukrzycy. Amerykanie dywagują, że dzieje się tak przez niski poziom glikogenu w mięśniu, wywołany insulinoopornością pacjentów.


Metabolit wytwarzany przez bakterie uszczelnia barierę jelitową

22 stycznia 2019, 05:03

Urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może niwelować objawy i zapobiegać nieswoistym zapaleniom jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), np. chorobie Leśniowskiego-Crohna.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy